Hírek

 •                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                              forrás: c-e-s.hu/kepgaleria/retro/
 • Mindenszentek idején és az azt követő Halottak napja alkalmából sok helyen gyújtunk gyertyát azokért, akik már nem lehetnek közöttünk. Gyertyák, mécsesek okozta tűzesetekhez az év ezen szakaszában rendszeresen riasztják a tűzoltókat. Sajnos a kegyeleti mécsesek álatal okozott tűzesetek egyaránt előfordulnak temetőkben, illetve lakásokban. Míg előbbi esetben állatalában csak néhány ezer forintnyi kár keletkezik, utúbbi esetekben sajnos jelentős károkat szokott a tűz okozni.                                                            A tűzesetek oka a gyertyák, mécsesek gyúlékony anyagok: függöny, asztalterítő, avar... közelében való elhelyezése. A Katasztrófavédelmi Főigazgatóság javaslata szerint a temetőtüzek megelőzhetőek azzal, hogy a mécseseket minden esetben mécsestartóban helyezzük ki, illetve a sírtól való távozáskor eloltjuk. A Halloween alaklmából készített töklámpásokat, illetve a kegyeleti mécseseket olyan biztonságos helyre kell tanni, ahol nem gyulladhat meg semmi.                                                                                                                                                                                                                                                                                                            forrás: Belügyminisztérium Országos Katasztrólafévelmi Főigaszgatóság: www.katasztrofavedelem.hu
 • 2017 első negyedévében nőtt a munkabalesetek száma 2016 azonos időszakához képest, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium munkafelügyeleti főosztályának jelentéséből. Idén január, február, márciusban 4646-an váltak baleset miatt három napnál hosszabb időre munkaképtelenné, míg az előző év azonos időszakában csak 4633-an. A halálos kimentelű munkabalesetek száma 16-ról 22-re emelkedett 2017-ben. Az ágazatok közül a gépipar volt a leginkább balesetveszélyes. A legtöbb, 765 baleset Budapesten történt. Míg a leginkább érintett korcsoport a 45-54 éveseké volt. Az illetékes szervek 2017 első negyedévében 70 ezer forint eljárási bírságot és több mint 24 millió forint munkavédelmi bírságot szabtak ki. 

       forrás: HRPortal.hu; MTI

 • 2017. április 25-én a kora délutáni órákra sikerült a tűzoltóknak megfékezni a lángokat a budaörsi Pharma parkban, tudósított az MTI. A sűrű füst miatt az oltás idején a Katasztrófavédelem megkérte a lakosságot, hogy a környéken zárjanak be minden ajtót, ablakot és lehetőleg ne tartózkodjanak a szabadban. Illetve a rendőrség forgalomlassítást rendelt el, tekintettel arra, hogy a hatalmas füstöt észrevevő kiváncsi autósok nézelődése balesetveszélyes. Csámpai Attila a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvívője elmondta, hogy a 15 000 négyzetméteres raktárkomplexum irdoákkal együtt összesen 5000 négyzetméteres területen égett le.

        forrás: magyaridok.hu

 •  

       munkabalesetek alakulása

       forrás: www.hrportal.hu

 • 2017. március 10-én éjjel Budapest III. kerületében egy személyautó és egy kamion ütközött. A baleset miatt az autó motortere kigyulladt. A tüzet a kiérkező tűzoltók eloltották, azonban a személyautó vezetőjének már csak a holttestét tudták kiszabadítani a roncsból.

       forrás: borsonline.hu

 • 2017 januárjában tűz ütött ki Győr-Moson-Sopron Megyében a Dr. Piróth Endre Mentálhigiéniés Otthon egyik épületének ruhatárában. A kigyulladt helyiségben ágyak, szekrények égtek, a tűz pedig a folyosón keresztül átterjedt a raktár melleti kórterembe. Szerencsére a tűzoltók két vízsugárral rövid időn belül eloltották a lángokat. Az otthonban tartozkodó hetvenhárom embert a tűzoltók kimentették, és az intézmény melletti épületben helyezték el. Eddigi információk szerint a tűzben egy ember meghalt, negyvenheten pedig füstmérgezést szenvedtek, közülük tizenegy embert kellet kórházba vinni.

       forrás: tűzoltóság.info

 •  

       

       Nálunk megvásárolhatja cége számára a tűzvédelmi oktatási naplót.

 

 • 2017. január 02-án a Nemzetgazdasági Minisztérium a Munkafelügyeleti Főosztályának felhívását tette közzé honlapján. Tekintettel az Országos Meteorológiai Intézet előrejelzésére, mely szerint az elkövetkező napokban az átalgosnál is hidegebb lesz, napközben is csak -2 és -10 fok körül alakul majd a hőmérséklet, illetve ónos eső, havas eső és hó is várható, a hidegben történő munkavégzés veszélyeivel kapcsolatban lehet tájékoztatást olvasni a honlapon. Ebben felhívják a munkáltatók figyelmét a hidegben történő munkavégzés egészségi és biztonsági kockázataira, valamint a munkavállalók védelme érdekében szükséges intézkedések megtételére. Többek között olvashatunk arról, hogy a hideg munkakörnyezetben végzett munka veszélyét elsősorban a szövetek helyi lehüléséből (főként véktagokon, orron, fülön) következő fagyási sérülések és a légúti megbetegedések, reumás ártalmak jelentik. Megtudhatjuk még, hogy hideg elleni védőeszköz, védőruházat biztosítása válhat szükségessé.

        A gépjárművezetkők, illetve a gyalogosan közlekedők figyelmét is egyaránt felhívják, hogy fokozottan figyeljenek a havas, jeges,

        csúszós útviszonyokra.

       Arra is figyelmezetnek, hogy a sérülékeny csoportba tartozó fiatalkorúak és várandós nők számára az egészségkárosító hatások

       miatt tiltott a hideg munkakörnyezetben végzett munka.

       forrás: NGM Munkafelügyelet Foglalkoztatás-felügyelet honlapja: ommf.gov.hu

 

 • A Nemzetgazdasági Minisztérium 2016. november 25-én közzétette a 2016. évi III. negyedéves munkabaleseti statisztikát. Ebből kiderül, hogy összesen átlag több baleset volt eddig 2016-ban, mint tavaly, kivétel a csonkolásos baleseteket, mert azok száma szerencsére csökkent az idén. Területi elosztás szerint Budapest, illetve Pest megye vezeti a listát, amit Győr-Moson-Sopron megye, majd Borsod-Abaúj-Zemplén megye követ. A legtöbb baleset a 35-44 éves korosztály körében történik, de elég gyakori a 45-54, illetve a 25-34 éves korúak között is, hogy megsérüljenek a munkahelyükön. Szakmai eloszlás szerint pedig a gépipar minősül a legveszélyesebbnek, valamint a feldolgozóipar, de meglehetősen sok baleset fordul még elő a szállítás, raktározás, posta, távközlés munkacsoport körében is.

       forrás: NGM Munkafelügyelet Foglalkoztatás-felügyelet honlapja

 

 •  

      

       Szerezze be tőlünk cége számára a munkabalesti naplót.

 

 • 2016. október 31-én a kora esti órákban Pomázon kigyulladt egy kb. 250 négyzetméteres asztalos műhely. A műhely egy része lakásnak volt kialakítva, sajnálatos módon az itt tartózkodó személy a helyszínen elhunyt. A pomázi, szentendrei, illetve a fővárosi tűzoltők hat vízsugár segítségével oltották el a lángokat. Bár az asztalos műhely teljes terjedelmében leégett, a tűzoltóknak sikerült megmentenie az épült lakórészét. A tűz keletkezésének okát és körülményeit a Pest megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tűzvizsgálati eljárás keretében vizsgálja.

        forrás: tűzoltóság.info

 •  

     

      forrás: artKRAF

 

 • Az Országos Kataszrtófavédelem nemrégiben ötven darab professzionális szén-monoxid-mérő készüléket kapott az E-ON Hungária Zrt-től. Ezen eszközök nyolc megyében kapnak helyet a készenléti tűzoltójárműveken. Az idei évben eddig több mint 300 szén-monoxidos esethez vonultak ki a tűzoltók, melynek mintegy tizenegy százalékában volt az érintett otthonokban szén-monoxid-érzékelő. Tekintettel arra, hogy a mérgező gáznak nincsen szaga, nincsen színe és megfelelő műszer nélkül nem lehet a jelenlétét kimutatni, nem csak a háziakra, hanem a kiérkező tűzoltókra nézve is veszélyes. Az átadott műszerek ezért mind a hatékony beavatkozásban, mint pedig a mentésre érkező szakemberek biztonságának megóvásában egyaránt fontos szzerepet játszanak.

       A katasztrófavédelem honlapján elérhető a megbízható szén-monxid-érzékelők listája.

 

       forrás: BM - Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság honlapja

Cedit2000 Térkép

© 2015-2018 Cedit2000 Kft. Minden jog fenntartva.